Aids
Wat is HIV?
Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiŽntie virus. Humaan betekent menselijk en immunodeficiŽntie betekent dat de afweer, het immuunsysteem, wordt aangetast. Hiv is dus een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Je afweer is dan niet meer in staat om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden. Je kunt dan infecties krijgen, die door de afweer van mensen die niet hiv-positief zijn zonder problemen kunnen worden bestreden.

Het virus breekt het afweersysteem af. Het lichaam wordt daardoor niet alleen vatbaar voor allerlei infecties, maar ook voor bepaalde vormen van kanker, waartegen het anders wŤl bestand zou zijn.

Een hiv-test kan aantonen of iemand antistoffen tegen hiv in het bloed heeft. Deze persoon is dan hiv-geÔnfecteerd, ook wel seropositief genoemd. Iemand die seropositief is, hoeft niet ziek te zijn. Op het moment dat zo iemand bepaalde ziekten krijgt, kan een arts vaststellen dat iemand aids heeft. Hoe lang het duurt voordat er klachten verschijnen, is heel wisselend. Het kan na twee jaar zijn, maar ook langer dan tien jaar duren. Dat is afhankelijk van de leeftijd waarop men de infectie oploopt. Daarnaast spelen ook erfelijke factoren een rol en mogelijk het soort virus waarmee men geÔnfecteerd wordt.

Sinds 1996 zijn er nieuwe medicijnen beschikbaar, die in bepaalde combinaties de vermenigvuldiging van het hiv in het lichaam remmen. Daardoor kunnen mensen met hiv langer ziektevrij blijven en langer leven. De behandeling is zwaar en mensen genezen niet, maar toch kan gesproken worden van aanzienlijke vooruitgang. Wat is aids?

Aids is de afkorting van Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Letterlijk betekenen deze vier woorden 'verworven', 'afweersysteem', 'tekort' en 'complex van ziektes'. Aids is dus een verworven aandoening waarbij het afweersysteem tekortschiet, waardoor verschillende ziektes kunnen ontstaan.

In het Nederlands gebruiken ze wel eens de term Verworven Immuun DeficiŽntie Syndroom. Dit betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed functioneert. Het afweersysteem houdt normaal gesproken infecties tegen.

A acquired: tijdens het leven opgelopen, dus niet geŽrfd

I immune: immuniteit - afweer(systeem), het natuurlijke systeem in het lichaam dat beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriŽn, virussen en schimmels

D deficiency: tekort, gebrek, verminderde functie

S syndrome: syndroom, ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte

Als je hiv-positief bent, betekent dat niet dat je ook aids hebt. Je krijgt pas de diagnose 'aids' als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie, die door een gezonde afweer normaal gesproken wordt besteden. Dit soort infecties worden opportunistische infecties genoemd, omdat ze de gelegenheid benutten om toe te slaan. Deze infecties kunnen soms levensbedreigend zijn. Een voorbeeld van een opportunistische infectie bij hiv-positieven is een bepaalde longontsteking (PCP). Naast infecties kunnen door hiv bepaalde vormen van kanker, bijvoorbeeld Kaposi sarcoom, De diagnose aids krijgt iemand als die hiv-positief is en een bepaalde ziekte krijgt die op een lijst van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) staat. Die lijst van aandoeningen is onderdeel van een indeling van het beloop van de hiv-infectie zoals die door de CDC is opgesteld.

Voor de CDC indeling van de HIV infectie wordt u verwezen naar deze site van www.hivnet.org.